Mesto hospodárilo s prebytkom, je však veľa neuhradených faktúr

16.04.2013 Prešov

Prešov 16. apríla (TASR) – Mesto Prešov vlani hospodárilo s prebytkom vo výške 521.900 eur. Vyplýva to zo správy o záverečnom účte mesta za rok 2012, ktorú prerokovala Mestská rada (MsR) v Prešove. Spolu s návrhom na prerozdelenie prebytku odporučila správu prerokovať na májovom mestskom zastupiteľstve (MsZ).
"Navrhli sme rozdeliť prebytok tak, aby účelové prostriedky vo výške 280.000 eur zostali v rozpočte ako finančné operácie a použili sa vo výdavkovej časti podľa stanoveného účelu. Zo zvyšných 241.900 eur pôjde v zmysle zákona 10 percent do rezervného fondu a ostatné peniaze sa požijú na výdavky," konštatoval riaditeľ Sekcie majetkovej a ekonomickej Mestského úradu v Prešove Miroslav Hudák.
Doplnil, že by malo ísť o výdavky pre dve mestské zariadenia pre seniorov a okrem toho by sa časť prostriedkov mala použiť na úhradu záväzkov mesta voči Technickým službám mesta Prešov a Dopravnému podniku mesta Prešov.
Poslanec MsZ Richard Drutarovský (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd) uviedol, že napriek hospodáreniu s prebytkom sa nepodarilo naplniť príjmy, čo sa odzrkadlilo v tom, že sa nedali realizovať ani naplánované veci.
"Rozpočet skončil síce formálne s prebytkom, ale za cenu toho, že veľmi veľa neuhradených faktúr prešlo do tohto roku a objem neuhradených faktúr a záväzkov je oveľa väčší ako formálny prebytok, ktorý je vykázaný v záverečnom účte mesta," povedal Drutarovský. Na dnešnom stretnutí s novinármi upozornil aj na vysoké záväzky mesta voči bankovým domom za úvery.
Drutarovský kritizoval činnosť radnice v súvislosti so zánikom spoločnosti Mestská správa služieb (MSS), s. r. o., ktorá je stopercentnou dcérskou spoločnosťou mesta. Návrh na zánik a vyrovnanie záväzkov bude musieť schváliť mestské zastupiteľstvo.
Činnosť MSS doteraz spočívala v správe kúpalísk, mestskej športovej haly, zimného štadióna a hotela Senátor. Tie však postupne prešli do prenájmu iných subjektov a bazény sa vrátili pod správu základných škôl, a preto spoločnosť prestala mať opodstatnenie. Podľa Drutarovského o tom vedenie mesta vedelo už skôr, nesprávalo sa však efektívne.
"Ak by sa činnosť MSS utlmila v predstihu a nečakalo sa na koniec roka na rozhodnutie primátora, tak mohli byť zmluvy s dodávateľmi predbežne ukončované a nemuseli by sme teraz likvidovať MSS za cenu, že mesto ešte bude musieť doplatiť 130.000 eur," povedal poslanec.
Doplnil, že ďalšou položkou, s ktorou bude treba rátať, sú poplatky za likvidátora, ktoré by sa mali podľa neho pohybovať zhruba na úrovni 700 eur mesačne.
 

Vyberte región

mark